Gezinsvormende- en gezinsherenigende migratie

Gezinsvormende migratie en gezinsherenigende migratie
Gezinsvormende migratie betekent dat een Marokkaan uit Nederland naar Marokko gaat om daar met een vrouw te trouwen en dan met zijn gezin weer terug naar Nederland komt.

Gezinsherenigende migratie wil zeggen dat één iemand van een gezin migreert naar een ander land om daar te gaan werken (dit is meestal het geval). Die persoon vindt het meestal goed in dit land, dat de rest van het gezin ook naar dit land komt, naar die persoon. Dit heet gezinsherenigende migratie.                                                                                                

Het verschil tussen gezinsvormende en gezinsherenigende migratie
Gezinsherenigende migratie gebeurt als één persoon van het gezin in een ander land gaat werken. Bij gezinsherenigde migratie is het gezin later weer bij elkaar terugkommen.
Bij gezinsvormende migratie vormt iemand een gezin in het land van herkomst en neemt het gezin dan mee naar het land waar hij/zij al was.

Wanneer gezinsvormende migratie en gezinsherenigende migratie plaats vond/vind en waarom
Gezinsherenigende migratie voor het grootste deel na de 2de wereld oorlog plaats. Nederland lag onder puin en alles moest weer opgebouwd worden. Nederland vroeg mensen uit andere landen om te komen helpen met de wederopbouw. Er kwamen gastarbeiders uit Spanje, Italië, Griekenland en later ook uit Turkije en Marokko. De gastarbeiders waren voornamelijk mannen! Na een paar jaar zagen de mannen dat het ze het beter hadden dan in hun land van herkomst. Ze haalden hun hele familie naar Nederland.

Veel mensen met een andere cultuur die in Nederland wonen, willen met iemand trouwen uit hun moederland. Ze gaan daarom vanuit Nederland naar hun moederland en trouwen daar met iemand. Meestal kennen ze diegene waarmee ze trouwen niet omdat hun ouders die persoon uitkiest. Als ze in dat land getrouwd zijn komen ze terug naar Nederland. Dit heet gezinsvormende migratie.